Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 


-----  5ος -4ος αιώνας πΧ:Ισχύει η άμεση δημοκρατία (ο πολίτης αποφασίζει ο ίδιος για τα δικαιώματά του)καθώς η ισονομία και η ισηγορία.Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης μελετούν τη φύση της κοινωνίας.

------ 1215μΧ: Στον Μεσαίωνα οι ατομικές ελευθερίες είναι ανύπαρκτες Με την Magna Charta κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εγευνών απέναντι στην απόλυτη εξουσία του βασιλιά της Αγγλίας.

------ 17ος αιώνας: Ο John Locke υποστηρίζει πρώτος την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινωνικού συμβολαίου βάσει του οποίου το ελεύθερο άτομο παραχωρεί κάποιες ελευθερίες του στην πολιτεία.

------18ος αιώνας:Οι Γάλλοι στοχαστές Ρουσώ ,Βολταίρος ,Μοντεσκιέ αναπτύσσουν τις ιδέες τους για τις οικονομικές ,θρησκευτικές , πολιτικές ελευθερίες Ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη προβάλλει την ανάγκη κατοχύρωσης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.------- Ψηφίζεται η Αμερικάνικη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας(1776) από τους αντιπροσώπους των Αμερικάνικων πολιτείων.
------ Με την Γαλλική Επανάσταση ψηφίζεται η Γαλλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου (1789-1791) που κατοχυρώνει τα θεμελιώδει δικαιώματα.

------19ος αιώνας: Ο Ρήγας συντάσσει σχέδιο Συντάγματος (1797) που περιλαμβάνει διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.-----Όλα τα συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης περιλαμβάνουν κατάλογο ατομικών δικαιωμάτων.(Επίδαυρος , Άστρος .Τροιζήνα)
------- Στην Ευρώπη η βιομηχανική επανάσταση γεννά τις σοσιαλιστικές θεωρίες που προβάλλουν την οικονομική ισότητα.
--------Πολλά κράτη ψηφίζουν συντάγματα με Θεμελιώδη Δικαιώματα του ατόμου.(Λατινική Αμερική 1824,Βέλγιο 1831, Γερμανία 1849, Ελβετία 1874)

---------20ος αιώνας: Μετά τους 2 παγκόσμιους πολέμους ιδρύεται ο ΟΗΕ και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
------- Στα συντάγματα των δυτικών χωρών τα κοινωνικά δικαιώματα οι υποχρέωσεις του κράτους για παροχές υγείας, παιδείας, περίθαλψης κ.α.

2 σχόλια:

  1. Και σκέψου πόσο πίσω είμαστε ακόμη, παρόλο που έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματά μας... Και αν αφήσουμε τη δική μας κατάσταση εκτός, ας σκεφτούμε όσους δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να πουν τη γνώμη τους, να φορέσουν ό,τι θέλουν, να ερωτευθούν όποιον θέλουν, να ζήσουν όπως θέλουν... Πόσο πίσω είμαστε...
    Καλή εβδομάδα, κορίτσι μου! ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς για αυτό ανέφερα όλη την εξέλιξη, Γιατί ενώ έχουν ψηφιστεί τόσοι νόμοι και ενώ κατοχύρωνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σύνταγμα δυστυχως η παραβίαση τους είναι καθημερινή και εκτεταμένη Επίσης Γιάννα Πολλά φιλιά

      Διαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας