Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Β΄ ΜΕΡΟΣ

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ  Β΄ MEΡOΣ







Μέσα σ᾽ αυτό τον κυκεώνα των πολιτικών, οικο­νο­μι­κών και κοινωνικών ανακατατάξεων που βιώνουμε στις ημέ­ρες μας και αποκαλούμε «παγκοσμιοποίηση», κάθε τι που μας φέρνει κοντά και μας ενώνει σαν Έθνος, κάθε τι που μας υπενθυμίζει πως είμαστε εκ γενετής οι φορείς και οι θεματοφύλακες της φλόγας του Ελληνικού Πνεύματος, κά­θετι που επισφραγίζει και προστατεύει την εθνική μας ταυ­τότητα που τόσο βάναυσα έχει πληγεί και όποιο άλλο ερέ­θισμα μπορεί να ζωντανέψει την λεβεντιά της ψυχής και της ράτσας μας αποτελεί επιβεβλημένο καθήκον διότι έχουμε υπάρξει και πρέπει να παραμείνουμε λαός αξιοπρεπής και υπερήφανος που δεν συμβιβά­ζεται και δεν υποκύπτει.
Σ᾽αυτό το πνεύμα και με όλη τη σεμνότητα που απαι­τεί­ται από μέρους μου, θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση του αναγνώστη για την ερασιτεχνική «συγγραφική» μου προσπά­θεια να μοιραστώ μαζί του αυτό το αφιέρωμα.
Έρχονται στιγμές στη ζωή μας που περνούν και φεύγουν χωρίς να μας αγγίξουν και άλλοτε, στιγμές που μένουν μαζί μας και μας συντροφεύουν για πάντα. Πιθανόν μία λέξη με νόημα, μία εικόνα ή και μία μορφή. Ελπίζω και εύχομαι η ακτινοβολία που εκπέμπει η λα­μπρή προσωπικότητα της Ηρωίδας γιαγιάς μου, να φωτίζει παντοτινά τη σκέψη μας, να μας εμπνέει το χρέος μας προς την Πατρίδα και να μας γεμίζει με υπερηφάνεια που είμαστε Έλληνες.
                                                                                         Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη


   ΤΟ Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο ΤΗΣ
Η Λέλα Β. Καραγιάννη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της αποφοι­τώντας από τη Γαλλική Σχολή Saint Josef.
Από μικρή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την οικογε­νεια­κή επιχείρηση και την τέχνη της αρωματοποιίας, την οποία διδάχθηκε από τον πατέρα και τον παππού της. Εργάστηκε κοντά τους επί μία δεκαετία, διευθύνοντας ένα από τα δύο καταστήματα πού της είχαν αναθέσει.
Αργότερα ταξίδεψε εκτεταμένα έως ότου εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκεί σπούδασε την τεχνική και την θεωρία της Βυζαντινής-Ρώσικης αγιο­γραφίας κοντά στο διακεκριμένο Ρώσο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Μό­σχας Βλάντισλαβ Αντρέγιεφ.
Παράλληλα οι γνώσεις και τα ενδιαφέροντά της εμπλουτί­σθηκαν από Σεμινάρια Φιλοσοφίας, Θεολογίας και Μεταφυσικής.
Κατά διαστήματα ασχολήθηκε με τις δημό­σιες σχέσεις του Μουσείου Γλυπτών και Ομοιω­μάτων Λουκίας Γεωργαντή.
Οι δεσμοί της με την γενέτειρά της και η αγάπη για την πατρίδα της την φέρνουν συχνά στην Ελλάδα, όπου ζει και παρα­μένει για μεγάλα διαστήματα και ασχολείται με την προβολή και την προώθηση του έργου της γιαγιάς της.
Με τη συνεργασία και συμμετοχή εξεχουσών προσωπικο­τήτων, ίδρυσε το Σύνδεσμο Ελλήνων Πολιτών Φίλων και Απογό­νων της Εθνικής Οργάνωσης Φυγαδεύσεων και Πληροφοριών «Λέλα Κα­ραγιάννη-Μπουμπουλίνα 1941-1944», του οποίου είναι Πρόεδ­ρος.
Ο Σύνδεσμος αυτός είναι ο μόνος νόμιμα εγκεκριμένος φορέας, που εκπροσωπεί τη μνήμη της Ηρωίδας και την ιστορική της Οργάνωση.
Είναι δωρήτρια προτομών καθώς και άλλων κειμηλίων της Ηρωίδας γιαγιάς της Λέλας Καραγιάννη, σε Κρατικά και Ιδιωτικά Μουσεία.
Το παρόν πόνημα είναι η πρώτη συγγραφική της προ­σπά­θεια.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΒΥΡ. ΛΕΛΑ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ  



Την Λέλα Καραγιάννη είχαμε την χαρά και τιμή να γνωρίσουμε από κοντά να την ακούσουμε να μιλάει για την γιαγιά της την Λέλα Καραγιάννη ,την ξακουστή και γενναία Ελληνίδα την Μπουμπουλίνα της Αντίστασης ,σε μια εκδήλωση για την μετονομασία ενός σχολείου της Αθήνας σε Λέλα Καραγιάννη.
Αυτό έγινε με δικές της προσπάθειες όταν τυχαία όπως είπε ανακάλυψε ότι ο δρόμος μπροστά από το σχολείο είχε ονομαστεί Λέλα Καραγιάννη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ,τον αντίστοιχο δήμο και τον Διευθυντή του σχολείου.
Η ίδια δώρισε την προτομή που κοσμεί την είσοδο του σχολείου.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου της τα έδωσε για τις ανάγκες του σχολείου
,,,,,

3 σχόλια:

  1. Υποκλίνομαι στην ιστορία και στη μορφή της. Μια μεγάλη Ελληνίδα. Μια αγωνίστρια που τίμησε το λαό της. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Μακάρι να πορευόμαστε στα χνάρια της.
    Μαρία καλησπέρα καλή μας φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι όταν μαθαίνω γνώσεις από φίλες σαν κι εσένα. Θα ομολογήσω με ...ντροπή πως δεν την γνώριζα οπότε διάβασα και τα δύο μέρη προσεκτικά, ευχαριστούμε φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενδιαφερον και ακομη καλύτερο που τα εσοδα δόθηκαν για καλο σκοπό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας