Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ 













Τα σημαντικότερα είδη του πεζού λόγου είναι : 1) Το διήγημα το οποίο είναι μικρό κείμενο σε έκταση που αφηγείται ένα γεγονός σύντομο και συγκεκριμένο. 2) το μυθιστόρημα το οποίο είναι μεγαλύτερο σε έκταση από το διήγημα πιο πολυπρόσωπο και με σύνθετη πλοκή 3) η νουβέλα η οποία είναι σαν μέγεθος και πλοκή βρίσκεται ανάμεσα στο διήγημα και στο μυθιστόρημα  ---------Άλλα είδη του πεζού λόγου είναι οι λαϊκές αφηγήσεις, ο μύθος ,τα παραμύθια, οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις,το δοκίμιο,το χρονογράφημα το ευθυμογράφημα,η επιφυλλίδα, η επιστολογραφία,τα θεατρικά έργα,οι βιογραφίες, οι κριτικές,οι μονογραφίες, οι επιστημονικές μελέτες, οι πραγματείες, οι διατριβές


Οι λαϊκές αφηγήσεις είναι αρχαίοι μύθοι,αλληγορικές ιστορίες ζώων ,παροιμιόμυθοι(είδος παροιμίας κι λαϊκού παραμυθιού),θρύλοι,λαϊκό κι λόγιο παραμύθι,παραδοσιακό κι μοντέρνο παραμύθι.    Ο μύθος είναι μια φανταστική αλληγορική διήγηση .( Μύθοι του Αισώπου). Το παραμύθι είναι μια φανταστική διήγηση με διδακτική αξία. Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις είναι περιγραφή τόπων προσώπων και πραγμάτων για πολιτιστικά στοιχεία (Ν.Καζαντζάκης). Το δοκίμιο είναι μία επιστημονική ιστορική φιλολογική μελέτη μικρή σε έκταση . Το χρονογράφημα διαβάζεται σε εφημερίδες κι περιοδικά και αναφέρεται σε επίκαιρα θέματα.(Εμμ. Ροΐδης ,Ι Κονδυλάκης).Το ευθυμογράφημα είναι  ένα είδος που προκαλεί ευχαρίστηση και γέλιο στον αναγνώστη(Αριστοφάνης ,Γ. Σουρής). Η επιφυλλίδα δημοσιεύεται σε περιοδικά και εφημερίδες στο κάτω μέρος και χωρίζεται από  μια γραμμή Μπορεί να είναι ένα άρθρο με ποικίλο περιεχόμενο αλλά και διηγήματα.Η επιστολογραφία αναφέρεται σε γράμματα και επιστολές Τα θεατρικά έργα είναι το δράμα η τραγωδία η κωμωδία. Οι βιογραφίες εξετάζουν  την ζωή επιφανών ανθρώπων .Οι κριτικές βρίσκονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά και κριτικάρουν βιβλία θεατρικά ,κινηματογραφικά έργα και άλλα έργα τέχνης. Οι πραγματείες , οι μονογραφίες οι διατριβές κι οι μελέτες δεν είναι λογοτεχνικά είδη.




14 σχόλια:

  1. Χρησιμότατες υπενθυμίσεις!
    *Στο ευθυμογράφημα θα με κατατάξω (είπε η μεγάλη συγγραφέας!), λες να ευθύνεται ο συντοπίτης μου ο Σουρής??? Χμμμ...
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
    Καλημέρα Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός διαχωρισμός για να μαθαίνουμε.Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, Μαρία μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Μαρία!! Ηρθα και ψαχούλεψα λίγο το blog σου και μου άρεσε!! Διάβασα το διήγημα το δικό σου και του γυιού σου που μάλιστα κέρδισαν και το Α βραβείο της πόλης σας !!
    Θα τα λέμε σίγουρα γιατί πάντα μου αρέσει να διαβάζω αυτά που δεν γνωρίζω !! Καλό Σαββατοκύριακο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας