Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ


Οι καλικάντζαροι είναι κάτι  μαυριδερά ή πρασινωπά πλάσματα,δαιμόνια , ζηλόφθονα,  άσχημα, που όλον τον χρόνο πριονίζουν το δέντρο της ζωής ώστε να καταστρέψουν την γη και τους ανθρώπους .Η ονομασία τους προέρχεται από το επίθετο<< καλός>> και το <<κάνθαρος>>.
Ο μύθος λοιπόν λέει πως κάθε παραμονή Χριστουγέννων, οι  καλικάντζαροι αφήνουν τα έγκατα της γης και ανεβαίνουν στη γη για 12 μέρες μέχρι δηλαδή τα Θεοφάνια. Μέχρι τότε μπαίνουν μέσα στα σπίτια αναστατώνουν και δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους. Μόλις όμως γίνεται ο αγιασμός των υδάτων φεύγουν και εξαφανίζονται στα έγκατα της γης.Κυκλοφορούν μόνο το βράδυ γιατί φοβούνται το φως του ήλιου και αναστατώνουν τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων Καταπιάνονται με πολλά πράγματα που τα αφήνουν στη μέση. Οι νοικοκυρές για προστασία αφήνουν τα τζάκι να καίει όλο το βράδυ .Όλα αυτά είναι μύθος αλλά για σκεφτείτε λίγο....  Μήπως υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους κάποιοι που φέρονται όπως οι καλικάντζαροι... Στο τέλος δεν θα καταφέρουν τίποτα....

Πασίγνωστη είναι η δοξασία που όταν οι καλικάντζαροι φεύγουν (κατέρχονται στη γη) κατά τον αγιασμό των οικιών που φωνάζουν σε τροχαίο ρυθμό:
«Φεύγετε να φεύγωμε
τι έρχεται ο τρελόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του.
Μας άγιασε μας έβρεξε
και μας, μας εκατέκαψε!» ή «και θα μας μαγαρίσει»
Από την παραμονή και ανήμερα των Φώτων πραγματοποιείται καθαρμός των χωριών των οικιών και της υπαίθρου με υπαίθριες φωτιές.
























4 σχόλια:

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας