Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Το αρχαίο θέατρο οφείλει την καταγωγή του στο διθύραμβο (άσμα με συνοδεία αυλού που είχε σχέση με τη ζωή και τη λατρεία του Διονύσου του θεού του κρασιού ) και στους χορούς προς τιμήν του.
Στην Αθήνα δύο φορές το χρόνο τελούσαν θρησκευτικές εκδηλώσεις τα Λήναια και τα Μεγάλα Διονύσια.Σε κάθε πόλη υπήρχε και ένα θέατρο. Στην αρχή το θέατρο το αντιμετώπιζαν σαν χώρο θρησκευτικής λατρείας και για αυτό τα έκτιζαν κοντά σε ναό.Αργότερα επεκτάθηκε στο ψυχαγωγικό του χαρακτήρα και δημιουργήθηκε η θεατρική τέχνη όπως την ξέρουμε.Η παρουσία των θεατών ήταν υποχρεωτική και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κρατούσαν πολλές ημέρες.Προσέφεραν επίσης γνώσεις για διάφορα θέματα της πόλης .Το αρχαιότερο τμήμα του θεάτρου ήταν η ορχήστρα -κυκλική Εκεί διαδραματίζεται ο χορός.Οι θεατές αρχικά ήταν όρθιοι -αργότερα έφτιαξαν ξύλινα ειδώλια -πέτρινα -μαρμάρινα Ήταν το κοίλον. Η σκηνή κατασκευάστηκε αργότερα στην αρχή επίπεδη και μετά ανυψωμένη λίγο πάνω από την ορχήστρα.
Οι αρχαίοι παρατήρησαν ότι γύρω από τον ομιλητή στην αγορά οι ακροατές δημιουργούσαν έναν κύκλο . Γι αυτό το κοίλον κατασκευάστηκε κυκλικό ώστε όλοι οι θεατές να βλέπουν χωρίς εμπόδια το ίδιο. Επίσης επέλεγαν υπαίθριους χώρους μεγάλους και κοντά σε λόφους για απόλυτη ησυχία και καλή ακουστική. Οι χώροι αυτοί είχαν και καλύτερη ακουστική και μάζευαν περισσότερους θεατές οι οποίοι άκουγαν καλά έβλεπαν με άνεση το θέαμα .
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Το θέατρο της Επιδαύρου είναι ένα εξαίρετο μνημείο ελληνιστικής αρχιτεκτονικής Θεωρείται το τελειότερο θέατρο από άποψης ακουστικής και αισθητικής.Είναι το πιο διάσημο και επιβλητικό στη Ελλάδα.Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρου Κυνόρτιου και στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένος στο θεό Ασκληπιό και με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 -14.000 θεατών χτίστηκε με σκοπό την διοργάνωση μουσικών ωδικών και δραματικών αγώνων. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως μέσο θεραπείας των ασθενών.
Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον Πολύκλειτο το Νεότερο, αναφέρει ο Παυσανίας, σε 2 φάσεις. Στο χώρο της Επιδαύρου χαρακτηριστικά είναι:
Ο ναός του Ασκληπιού
Ο ναός της Αρτέμιδας.
Ο θόλος της Επιδαύρου με τον κυκλικό λαβύρινθο στο δάπεδο που σώζεται μέχρι σήμερα και φανερώνει ότι χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικές τελετές.
Το μνημείο διαιρείται σύμφωνα με την διάρθρωση των θεάτρων σε 3 μέρη :
Στο κοίλο - στην ορχήστρα και στο σκηνικό οικοδόμημα.
Η ορχήστρα έχει κυκλικό σχήμα με το βωμό ή θυμέλη στο κέντρο. Το θέατρο διαθέτει εξαίρετη ακουστική λόγω της κλίσης του εδάφους και της μαρμάρινης κατασκευής του.
Άλλα θέατρα είναι της Δωδώνης της Μεγαλόπολης Μεσσήνης Διονύσου Δελφών Ερέτριας
Δήλου Λάρισας Βεργίνας Φιλίππων Κασσώπης Μαντίνειας και Μυτιλήνης.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ |
Το Κοίλον: Το κοίλο προορίζεται για το κοινό.Συχνά έχει μεγάλη χωρητικότητα.Διομορφώνεται συνήθως με τμήμα κόλουρου κώνου,που υπερβαίνει το ημικύκλιο.Το κοίλο διαιρείται συνήθως σε τμήματα με τα διαζώματα, διαδρόμους οριζόντιους, παρεμβαλλόμενους στις σειρές των ειδωλίων.
Οι αντηρίδες:Πυργοειδείς τοίχοι κάθετοι προς τους αναλημματικούς που χρησμεύουν στην καλύτερη στήριξή τους.
Τα διαζώματα: Οριζόντιοι διάδρομοι που χωρίζουν τις θέσεις των θεατών στις θέσεις τους
Οι σκάλες: Κλιμακωτοί εγκάρσιοι διάδρομοι για την πρόσβαση των θεατών στις θέσεις τους.
Οι κερκίδες: Ομάδες καθισμάτων σε σφηνοειδή τμήματα που δημιουργούνται απο τον χωρισμό των ζωνών με τις σκάλες
Τα ειδώλια: Τα καθίσματα, οι θέσεις των θεατών
Η προεδρία: Η πρώτη σειρά των καθισμάτων όπου κάθονταν οι επίσημοι
Η ορχήστρα: Η ημικυκλική(ή κυκλική, π.χ.Επίδαυρος) πλατεία στο κέντρο του θεάτρου.Συνήθως πλακόστρψτη.Εκεί δρούσε ο χορός.
Η θυμέλη: Ο βωμός του Διονύσου στο κέντρο της ορχήστρας.
Ο Εύριπος: Αγωγός απορροής των υδάτων στην περιφέρεια της ορχήστρας απο το μέρος του κοίλου.
Οι αναλημματικοί τοίχοι: Οι τοίχοι στήριξης του εδάφους στα άκρα του κοίλου
Οι αντηρίδες: Πυργοειδείς τοίχοι κάθετοι προς αναλημματικόυς που χρησιμεύουν στη καλύτερη στήριξή
Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ανάρτηση. Με μεγάλη δίψα έλαβα τις πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Καλή Πρωτοχρονιά και καλή Χρονιά Μαρια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή