Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

                                                                 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ


Ήθος ονομάζουμε το σύνολο των ψυχικών χαρακτηριστικών ενός ανθρώπου 
Με την λέξη ήθη εννοούμε τις αντιλήψεις που επικρατούν σε κάθε τοπική κοινωνία.Είναι οι αντιλήψεις για την ηθική και κοινωνική συμπεριφορά .Είναι ένα είδος «άγραφων νόμων» που μεταδίδονται με τον προφορικό λόγο από γενιά σε γενιά.Είναι οι θεμιτοί τρόποι συμπεριφοράς που αλλάζουν ανάλογα με την κάθε εποχή μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο και προσαρμόζονται ανάλογα με την κάθε τοπική κοινωνία. Τα έθιμα αποτελούν τις πράξεις, τις τελετές, τον τρόπο δηλαδή που εφαρμόζει ο κάθε τόπος, προκειμένου να εκφράσει τις δικές του αντιλήψεις. Τα έθιμα,συνήθειες με καθολικό χαρακτήρα  τα οποία έχουν καθιερωθεί να τελούνται σταθερά κάθε χρόνο και να μεταφέρονται από την μία γενιά στην επόμενη, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι παραδόσεις.
Η καταγωγή τους προέρχεται από την αρχαιότητα και από την βυζαντινή περίοδο, καθώς έχουν στενή σχέση με την θρησκεία του Χριστιανισμού. Έχουν και  επιδράσεις από τους κατακτητές 
Τα ήθη και τα έθιμα ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στον «κύκλο της ανθρώπινης ζωής», δηλαδή στη γέννηση του ανθρώπου, στην τελετή του γάμου του και τέλος στην τελετή του θανάτου του. Στην δεύτερη κατηγορία κατατάσσουμε τα ήθη και τα έθιμα που έχουν σχέση με τον «ετήσιο κύκλο», δηλαδή με αυτά που αφορούν στις θρησκευτικές εορτές, καθώς και με τις άλλες ενασχολήσεις της κάθε κοινωνίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.Έχουμε τα γαμήλια έθιμα, τα γενικά ,τα τοπικά,επαγγελματικά ,θρησκευτικά .Τα δύο στοιχεία των εθίμων είναι ο χρόνος ,μια συμπεριφορά που παγιώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θεωρείται δίκαιη και το ψυχολογικό ότι αυτή η δίκαιη συμπεριφορά πρέπει να τηρηθεί διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις όπως η γενική κατακραυγή και η ηθική καταδίκη.΄
Είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό πολιτισμό να διατηρήσει αυτές τις λαϊκές παραδόσεις, που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος της Βυζαντινής περιόδου και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας γιατί ενώνουν τον Αρχαίο τον νεότερο λαϊκό πολιτιμό με το σήμερα.




9 σχόλια:

  1. Αυτη είναι μια από τις αναρτήσεις που πραγματικά απολαμβάνω να διαβάζω. Ευχαριστούμε Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. What a beautiful post!! I hope 2019 is a fabulous one for you!! Happy New Year!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια πολλα!
    καλη χρονια!
    με υγεια και καθε καλο!
    φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά με υγεία και χαμόγελα πολλά! 🏵️🌼🐭

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι σημαντικό να διατηρουμε τις παραδόσεις μας!!!!! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!!!Οτι επιθυμείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μεταξία Καλή χρονιά χρόνια πολλά με υγεία και κάθε ευτυχία!!!!

      Διαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας