Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ο ΗΛΙΘΙΟΣ

                                     
                                             Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
                      


 Ο Ντοστογιέφσκι στους "Δαιμονισμένους",  ''στο Έγκλημα και τιμωρία '', στους "Αδελφούς Καραμαζόφ" και σε όλα του τα έργα αναφέρεται  στην ανθρώπινη ψυχή και το πως αντιδρά  όταν  επηρεάζεται από τις κοινωνικές ,οικονομικές  συνθήκες.
Ο "Ηλίθιος", θεωρείται το καλύτερο  έργο του  Ντοστογιέφσκι.από πολλούς κριτικούς και μελετητές του έργου του.Ο ήρωας Λέων Μίσκιν   είναι  ένας πρίγκιπας ο οποίος έρχεται από την Βαρσοβία ένα πρωινό στην Πετρούπολη με αμαξοστοιχία. Είναι  ένα  παιδί 26 χρονών που δεν έχει μεγαλώσει την ψυχή στον χαρακτήρα  και στο μυαλό Αυτή η αθωότητα που τον διακρίνει και κατευθύνει τις πράξεις του παρεξηγείται από τον κόσμο που συναναστρέφεται, ο οποίος έχει πάθη και αδυναμίες,  με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίζουν ηλίθιο.Ο  Ντοστογιέφσκι παρουσιάζει τον ήρωα του γραφιά και επιληπτικό όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος.  Ο Ντοστογιέφσκι φανερώνει με αφορμή τον ήρωα του απαντήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη.Δεν είναι ένα απλό δημιούργημα αλλά η ίδια η αυτοπροσωπογραφία του  μεγάλου αυτού συγγραφέα. Ο   Ντοστογιέφσκι γνωρίζει την τέχνη του γραφιά  και άλλοι ήρωες του είναι γραφιάδες,γνωρίζει να δημιουργεί  να γράφει και να ονειρεύεται μέσα στους κόσμους που δημιουργούνται Ακόμα είναι επιληπτικός γνωρίζει την επιληπτικές κρίσεις την αρχή και το τέλος τους και αυτή τη γνώση την μεταδίδει μέσω του ήρωα του το αναγνώστη του .Αναφέρει ο ηλίθιος μια εκτέλεση και την αγωνία της ψυχής και του σώματος που βρίσκεται στο εκτελεστικό απόσπασμα.Είναι η ίδια πορεία που έκανε ο συγγραφέας όταν ήταν πολιτικός κρατούμενος καταδικάστηκε σε θάνατο και πέρασε όλα αυτά που αναφέρει ο ήρωας του μέχρι την τελευταία στιγμή που του δόθηκε χάρη. Όμως και άλλα βιβλία του Ντοστογιέφσκι έχουν  αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.(Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων).
Σε αυτό το έργο του ο Ντοστογιέφσκι συνοψίζει στοιχεία από άλλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες , οι Άθλιοι του Ουγκώ, ακόμα και από τα Ευαγγέλια και την Αποκάλυψη. Ενώ φαίνεται  αποστασιοποιημένος στην ουσία συμπάσχει με τον ήρωα του βάζει την ίδια την ψυχή του είναι ο καλύτερος δημιουργικός αναγνώστης στο ίδιο του το έργο.Αυτό το έργο περιγράφει τα προσωπικά ταξίδια το ίδιου του συγγραφέα με συμβολισμούς, μυστήρια ,μυστικά, και ταύτιση των απόψεων του με τον ήρωα.Ο Τολστόι αναφέρει ότι ο Ηλίθιος είναι το διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Απομένει στον κάθε αναγνώστη να το ανακαλύψει , να ανακαλύψει την δημιουργία της γραφής του συγγραφέα και γιατί όχι να ταυτιστεί  μαζί τους.





10 σχόλια:

  1. Το έχω, αλλά δε το έχω διαβάσει. Θα το κάνω όμως σύντομα. Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εχω διαβασει και ειναι εκπληκτικο.Πολυ καλη η προταση που εκανες!!!!Καλη εβδομαδα να εχεις απο αυριο🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα. Από τα κορυφαία της κλασικής λογοτεχνίας. Πάρα πολύ καλό. Ωραία η παρουσίαση του βιβλίου
    Καλή εβδομάδα Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλασικό, υπέροχο!!
    Πολύ καλή εβδομάδα εύχομαι
    🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω κι εγώ πόσα βιβλία και δεν κάνω λίγο χρόνο να τα διαβάσω, τι χάνουμε όντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας