Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ


                     ''  ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ'' ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ





 Τα "Σταφύλια της οργής", το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζων Στάινμπεκ, είναι η ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Με τις σοδειές τους κατεστραμμένες από παρατεταμένη ξηρασία και από θυελλώδεις ανέμους που κουβαλούσαν πυκνά σύννεφα από χώμα, ξεριζωμένοι από τα χωράφια τους λόγω της εισβολής των νέων καλλιεργητικών μεθόδων, χιλιάδες εξαθλιωμένοι αγρότες του αμερικανικού Νότου εγκαταλείπουν τις εστίες τους κατευθυνόμενοι προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους φορτωμένα σε σαραβαλιασμένα φορτηγάκια ζουν ένα ταξίδι ολωσδιόλου εφιαλτικό ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί. Τις τύχες μιας από αυτές τις οικογένειες παρακολουθεί το μυθιστόρημα του Στάινμπεκ. Της οικογένειας Τζόουντ από την Οκλαχόμα. Κακοτοπιές,απρόοπτα,συνθήκες εξαθλίωσης κατά την διάρκεια του ταξιδιού.Και μετά η προσαρμογή,ο αγώνας για επιβίωση,η διαφορετική εποχή όλα αυτά στηρίζονται στο σχήμα ότι όσο η οικογένεια είναι ενωμένη δεν φοβάται τίποτα.
 Για να αποδώσει όσο μπορούσε πιο ρεαλιστικά την εξιστόρηση του, ο συγγραφέας έζησε για ένα διάστημα ανάμεσα στα αυτούς τους εσωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι, φθάνοντας στον προορισμό τους, δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει: τους περίμεναν η καχυποψία, η εχθρότητα, η αναδουλειά, η πείνα και η ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών και των εκπροσώπων του κράτους.  Τα Σταφύλια της οργής γράφτηκαν το 1939 και ένα χρόνο μετά ο Τζων Στάινμπεκ πήρε το βραβείο Πούλιτζερ. Το βιβλίο αυτό μας διδάσκει ότι όταν ο κάθε  λαός είναι ενωμένος μπορεί και επιβάλλεται να τραβήξει μπροστά  Εναντίον των αστυνομικών που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, εναντίον του μίσους και της καχυποψίας των κατοίκων που τους δέχονται, εναντίον του ανορθολογισμού των μεγαλογαιοκτημόνων και των συνεταιριστικών οργανώσεων που δεν  τους προσφέρουν παρά ψίχουλα,εναντίον στο ίδιο το κράτος που δεν κάνει τίποτα να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση.   Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου..Επίσης μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα το 1940 και κέρδισε 2 Όσκαρ .( Σκηνοθεσίας και Β ΄ Γυναικείου ρόλου).





8 σχόλια:

  1. Πολύ θα ηθελα να το διαβάσω και να το παρακολουθήσω. Ευχαριστώ για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα βιβλίο που πρέπει όλοι μας να έχουμε διαβάσει.Το διάβασα πριν από αρκετά χρόνια και θα μου μείνει αξέχαστο.Χαίρομαι που το προτείνεις.Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και πολλά, πάρα πολλά όμως χρόνια, φιγουράρει πρώτο στη λίστα με τα πιο αγαπημένα μου βιβλία!
    Είναι πραγματικό αριστούργημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας