Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΡΙΚΛΗΣ- ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ  ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ


Ο Περικλής στον Επιτάφιο στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε προς τιμήν των νεκρών του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού Πολέμου αναφέρθηκε στην αθηναϊκή δημοκρατία . Τον εκφώνησε το 430 Π.Χ. Αυτή η εξέχουσα κορυφαία πολιτική και πνευματική προσωπικότητα αναφέρει πολύ σωστά τι πρέπει να έχει μια Δημοκρατία και πια πρέπει να είναι η σχέση της μς τους πολίτες της καθώς και οι σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους. Ελευθερία,ισότητα απέναντι στους νόμους,αξιοκρατία αξιοπρέπεια,ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις των πολιτών ,υπακοή στους άρχοντες και τους νόμους αλλά με σεβασμό και χωρίς καχυποψία .
Αυτή η Δημοκρατία είναι αναφέρει είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους αφού επιδεικνύει όλα όσα πρέπει να έχει μια σωστή πολιτειακή εξουσία.
Αναφέρει λοιπόν στο κεφάλαιο 37 του Επιταφίου:

To  πολίτευµα που έχουμε δεν αντιγράφει τους νόµους των άλλων αλλά πιο πολύ εμείς οι ίδιοι είµαστε παράδειγµα σε µερικούς παρά µιµητές τους. Και επειδή η εξουσία δε βρίσκεται στα χέρια των ολιγαρχικών αλλά του δήμου, ονομάζεται δημοκρατία. Ωστόσο όταν πρόκειται για τις ιδιωτικές διαφορές, σύμφωνα με τους νόμους όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.  Όσο αφορά την προσωπική επιβολή, ανάλογα με τη διάκριση του καθένα σε κάποιον τομέα τον προτιμούν στα δημόσια αξιώματα με βάση όχι τόσο την κοινωνική τάξη όσο την ικανότητά του. Ούτε πάλι εφόσον μπορεί να προσφέρει κάποια υπηρεσία στην πόλη μας εμποδίζεται από φτώχια, εξαιτίας της ασημότητας της κοινωνικής του θέσης. Τις σχέσεις μας, από την άλλη, με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία αλλά και στις  καθηµερινές μας ασχολίες είμαστε απαλλαγμένοι από καχυποψία μεταξύ μας, χωρίς να αγανακτούμε με  το γείτονά μας αν κάνει κάτι όπως του αρέσει, ούτε παίρνουµε απέναντί του το ύφος πειραγμένου, πράγµα που δεν επιφέρει ποινή όμως είναι ενοχλητικό. Και ενώ στις ιδιωτικές μας σχέσεις δεν ενοχλούμε ο ένας τον άλλο  στα δηµόσια πράγµατα από εσωτερικό σεβασμό, δεν κάνουµε παρανοµίες, με υπακοή σ’  αυτούς που κάθε φορά διοικούν την πόλη  και στους νόμους και μάλιστα σε όσους από αυτούς ισχύουν για την προστασία αυτών που αδικούνται  και σε όσους, αν και άγραφοι, φέρνουν όµως ντροπή αναµφισβήτητη στους παραβάτες.

Δυστυχώς στις μέρες μας δεν βλέπω να υπάρχει τίποτα από αυτά που αναφέρει ο μεγάλος αυτός ηγέτης αυτά τα ηθικά διδάγματα σε μια χώρα που γέννησε την Δημοκρατία καταπατιούνται υπερ των τάξεων και των πολιτικών παρατάξεων.









12 σχόλια:

  1. Ο Επιτάφιος του Περικλή είναι συγκλονιστικός!!! Καλώς σε βρήκα φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικη η αναρτηση σου και καλα εκανες και μας θυμισες τον Επιταφιο.Δυστυχως δεν υπαρχει τιποτα απο αυτα στις μερες μας και ειναι λυπηρο.Καλη εβδομαδα και καλο μηνα Μαρτη να εχεις 🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου Καλό βράδυ!
    Νομίζω πως η σκέψη του ρήτορα για τη δημοκρατία αφορά το "ελευθέρως πολιτεύομεν" δηλ. πάνω απ'όλα η ελευθερία που δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να αποφασίσει την δική του πορεία ανάλογα με την νομιμότητα ή την παρανομία. Αποτελεί συνείδηση ότι ο νόμος είναι κανόνας και ρυθμιστής της ζωής. Σήμερα ουδεμία σχέση έχουμε με αυτού του είδους την δημοκρατία.
    Επίκαιρος πάντα ο Θουκυδίδης θα μπορούσε να διδάξει πολλά.
    Μαρία σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκλονιστικά τα όσα αναφέρει 🏵️
    Να σαι καλά ❣️
    Καλό μεσημέρι εύχομαι και καλό μήνα 🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξαναθυμόμαστε το Θουκυδίδη συγχαρητήρια για την ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας