Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΝOTRE DAME

     NOTRE DAME- ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ








Η Παναγία των Παρισίων είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός του Παρισιού ρυθμού γοτθικού Βρίσκεται στη νησίδα  Île de la Cité του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
 
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή επίσης και ως Notre Dame, αποτελεί έναν μητροπολίτικο χριστιανικό ναό, και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού. Η πολυετής κατασκευή του έκανε την αρχή της το 1163 με τον θεμέλιο λίθο να θέτει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.

Ο ναός ολοκληρώθηκε περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα. Είναι ένα από τα πιο ένδοξα και αξιοθαύμαστα αρχιτεκτονικά υποδείγματα του περίτεχνου και ερεβώδους γοτθικού ρυθμού και στέκεται περήφανα στη νησίδα Île de la Cité του ποταμού Σηκουάνα.

Το παγκοσμίου φήμης μεγαλούργημα αυτό, με μήκος 128μ. και τα 2 κωδωνοστάσια, το καθένα να είναι ύψους 68μ. παραμένει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου και προσελκύει  εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, καθιστώντας το έτσι σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής και διεθνούς κληρονομιάς.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στα εδάφη του ξακουστού και ιστορικού αυτού ναού, στέφθηκε Αυτοκράτορας ο μνημειώδης Ναπολέων Βοναπάρτης. 
Επίσης, το Γοτθικό αυτό κτίσμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα Βικτώρ Ουγκό με το ανεπανάληπτο μυθιστόρημα η Παναγία των Παρισίων, έχοντας κέντρο δράσης της ιστορίας το ναό .
Μυστήριο και αγαλλίαση συγχρόνως, προκαλεί η όψη του περίτεχνου και γλαφυρού αυτού ναού με τα εκφραστικά Γκαργκόιλς.

Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του
Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Γαλλία, στην θέση που είναι σήμερα η Παναγία των Παρισίων, υπήρχε Ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στον Δία. Πριν την Παναγία των Παρισίων θεμελιώθηκαν 4 χριστιανικοί ναοί, πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Δία.

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός καθημερινά από 8:00 έως 18:45 (19:15 το Σάββατο και την Κυριακή) και η είσοδος είναι ελεύθερη!



Στις 15/4/19 γύρω στις 18:45, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, κατεστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του. Κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο. Ευτυχώς σώθηκε το κυρίως κτίσμα και οι πύργοι του.
900 περίπου χρόνια ιστορίας, χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών που πάλευαν 8 ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Η φωτιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε ατύχημα κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού και οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.

Το επιβλητικό μνημείο του Παρισιού, επισκέπτονταν κάθε χρόνο περίπου 30εκ τουρίστες.

Πηγη: TopTraveller  gr.     wikipedia

Μέσα στο ναό μπορεί να δει κανείς 37 αναπαραστάσεις της Παναγιάς.
Η κατασκευή της άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄και ο Λουδοβίκος Ζ΄
της Γαλλίας. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1272 αλλά χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί πολλές φορές.
Κατά τον 16ο αιώνα καταστράφηκαν τάφοι και βιτρό στο όνομα του εκσυγχρονισμού και εξωτερικές διακοσμήσεις αφαιρέθηκαν ή βανδαλίστηκαν επειδή θεωρήθηκαν ειδωλολατρικές. Την περίοδο του Λουδοβίκου 13ου έγιναν ανακαινίσεις και η Παναγία των Παρισίων απέκτησε τότε το διάσημο εκκλησιαστικό όργανο που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Κατά την Γαλλική Επανάσταση πέρασε από άλλη μια περίοδο κρίσης.
Η εκκλησία  βεβηλώθηκε γιατί μετατράπηκε σε αποθήκη ποτών και τροφίμων. Συγχρόνως τα περισσότερα θρησκευτικά  σύμβολα του ναού υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Ο Ναπολέων ανέλαβε την ανακαίνιση της εκκλησίας και εκεί στέφτηκε αυτοκράτορας το 1804.
Οι ανακαινίσεις διήρκεσαν όλο το 19ο αιώνα.Κατά την διάρκεια των 2 Παγκοσμίων Πολέμων ο ναός 
δεν υπέστη πολλές ζημιές. Απομακρύνθηκαν τα διάσημα παράθυρα με σχήμα τριαντάφυλλου. 
Και τον 20ο έγιναν εργασίες εκσυγχρονισμού.
Θαυμασμό προκαλούν η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις 2 εκατέρωθεν αυτής πύλες τα περίφημα γλυπτά τα 2 κωδωνοστάσια ύψους 68μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχα υαλογραφικής τέχνης παράθυρα ( βιτρώ).
 έν  τρο δράσης το ναό ο Βίκτωρ Ουγκώ συνέγραψε το γνωστό και κλασσικό πλέον μυθιστόρημα του 

Τα τελευταία χρόνια ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής και υπήρξε οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες.
Κατά την διάρκεια της αποκατάστασης ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.
λπίουμε  μετά την  αποκατάσταση των ζημιών  ο κοεχίσει να θαυμάζει 
, απείρου κάλους, θαυμαστό μνημείο της παγκόσμ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σας